Answers to Handout #3

Handout #3: Answers to Selecting
 the Best Informational Resource

1. Current Price of Microsoft (MSFT)
Library Very Difficult to locate in a library
Internet Directory: Yahoo! > Finance/Quotes
Keywords MSFT
Answer Changes hourly (Use link)
2. Population of Dominican Republic
Library: Almanac, Encyclopedia
Internet: Search Engine: Google, Altavitsa
Meta-search engines: Ixquick
Keywords: "Dominican Republic" NEAR population
Answer: 8,833,634 (July 2004 est.)
3. Three books written by Judy Blume
Library: Card Catalog
Internet: Search Engine: Google
Keywords: "Judy Blume"
Answer: Select from Judy Blume's homepage
4. Foods that a wild boar eats
Library: Encyclopedia
Internet: Search Engine: Google
Custom Search: Amazon.com
Keywords: "wild boar" diet
Answer: "They are omnivores and will eat virtually every plant or animal available"
5. Exchange rate for a dollar to German mark
Library: Almanac; out of date in a library
Internet: Directory: Yahoo! > Finance > Exchange Rates
Search Engine: Google, Altavista
Keywords: Exchange Rates
Answer: Changes daily (Use link)
6. Flag of Dijbouti
Library: Almanac, Encyclopedia
Internet: Search Engine: Google, Altavista
Directory: Yahoo! > Regional > Dijbouti
Keywords: Dijbouti AND flag
Answer: Flag of Dijbouti
7.The "I have a dream" speech
Library: Audio records (difficult)
Internet: Search Engine: Google
Keywords: "I have a dream" .ram Martin Luther King Jr.
Answer: Listen to "I have a dream . . ."
Note: requires Real Player
8. Temperature & relative humidity in Chicago, IL
Library: Not possible
Internet: Directory: Yahoo! > Weather > "Chicago, IL"
Subject Guide: Kathy Schrock > Weather Info & Maps
Keywords: Chicago, IL
Answer: Changes hourly (Use link)
9. Headline in today's Denver Post
Library: Periodicals
Internet: Search Engine: Google, Altavista
Meta-search engines: Ixquick, Metacrawler
Keywords: "Denver Post"
Answer: The Denver Post Online
10. K-12 Chemistry Resources
Library: Card catalog; books
Internet: Subject Guide: Exploratorium > Chemistry
Keywords: Chemistry
Answer:  - Delights of Chemistry
 - Visual Interpretation of the Table of Elements
11. First to speak in Act I, Scene I of Shakespeare's Hamlet?
Library: Locate the play with the card catalog
Internet: Subject Guide: lii.org
Directory: Bibliomania
Keywords: Shakespeare
Answer: Bernardo
12. Members of the Village People
Library: Card catalog; albums
Internet: Directory: Yahoo!
Search Engine: Google, Altavista
Keywords: original Members of the "Village People"
Answer: Felipe Rose, Native American (original)
Alex Briley, Soldier (original)
David Hodo, Construction Worker (original)
Ray Simpson, Cop (1979)
Jeff Olson, Cowboy (1980)
Eric Anzalone, Biker (1995)
The Village People Web Site
13. Top grossing movie of last weekend
Library: Not possible
Internet: Directory: Yahoo! > Movies
Keywords: Movies
Answer: Changes Weekly (Use link)